West End Stockholm

 

West End Stockholm hade premiär 6 oktober 2017 på musikalen FRANKIE som regisseras av Peter Bark.

De sånger Frank Sinatra spelade in (framför allt under 50-talet) är tidlöst klassisk musik och klassisk litteratur. De är oöverträffade i att i ett kort format skildra kärlekens alla aspekter och beröra, trösta och glädja. Sådana låtar skrivs inte ofta nuförtiden.

Historien i FRANKIE kretsar kring en man som är nybliven singel, som försöker bearbeta den gamla kärleksrelationen och försöker hitta kärleken på nytt. I jakten på kärlek tvingas han förhålla sig till normer om manlighet, som inte alltid är det sundaste och bästa för en relation.

Har man Frank Sinatra som idol blir både minnen och önskningar lätt påverkade av de drömmar och fantasier som uppstår av att hänge sig åt att lyssna på Standardlåtar. Och glappet mellan de drömmarna och verkligheten kan bli problematisk”.

MANUS: Peter Bark

SCEN: Prisma Teatern

REGISSÖR: Peter Bark

KOREOGRAF: Maria Huhtinen

SCENOGRAFI: Cecilia Jonsson

PIANIST: Maria Olofson

PRODUCENT: West End Stockholm

Frank – Nils Axelsson

Sten – Lars Qvarnström

Mia – Linnéa Lissenko

Åsa – Petra Ahlroth Sjögren

Rita – Ida Tobiasson

Linda – Elin Boström

Ava – Maria Huhtinen

X – Fredrik Herre

Här nedan kommer Peter Barks ord om musikalen

”Frank Sinatra har knappast någon överman som uttolkare av så kallade Standards (möjligen har han en överkvinna i Ella Fitzgerald). För mig ligger hans storhet framför allt i hans sätt att berätta historierna som finns i de fantastiska texterna i The american songbook. Även om Frankie själv var larger than life så satte han alltid sången, berättelsen, i centrum. Inte så konstigt att han även var en bra skådespelare.
Jag ville göra en musikal som dels hyllar världens bästa populärmusiksångare, men framför allt hyllar de som skrev ”hans” bästa låtar. Gershwin, Porter, Rodgers, Berlin och Kern känner de flesta musikälskare väl till. Men hur många har koll på James Van Heusen – för att bara ta ett exempel på en fantastisk, men lite mer anonym låtskrivare som förtjänar att lyftas fram.
De sånger Frank Sinatra spelade in (framför allt under 50-talet) är för mig tidlöst klassisk musik och klassisk litteratur. De är oöverträffade i att i ett kort format skildra kärlekens alla aspekter och beröra, trösta och glädja. Sådana låtar skrivs inte ofta nuförtiden. Det var tacksamt att välja ut mina favoriter och skriva en pjäs runt dem, knyta ihop dem till den sammanhängande historia som blev FRANKIE – en romantisk musikal-komedi.
Historien i FRANKIE kretsar kring en person som är nybliven singel, som försöker bearbeta den gamla kärleksrelationen och försöker hitta kärleken på nytt. Har man Frank Sinatra som idol blir både minnen och önskningar lätt påverkade av de drömmar och fantasier som uppstår av att hänge sig åt att lyssna på Standardlåtar. Och glappet mellan de drömmarna och verkligheten kan bli problematisk”