Musikalen FRANKIE

Musikalen FRANKIE uppbyggd med Frank Sinatras sånger, framförallt de han spelade in på 50-talet. Manus och regi an Peter Bark

Frank Sinatras låtskatt från 50-talet är tidlöst klassisk musik och klassisk litteratur. De är oöverträffade i att i ett kort format skildra kärlekens alla aspekter och beröra, trösta och glädja. Sådana låtar skrivs inte ofta nuförtiden.

Historien i FRANKIE kretsar kring en man som är nybliven singel, som försöker bearbeta den gamla kärleksrelationen och försöker hitta kärleken på nytt. I jakten på kärlek tvingas han förhålla sig till normer om manlighet, som inte alltid är det sundaste och bästa för en relation.

Har man Frank Sinatra som idol blir både minnen och önskningar lätt påverkade av de drömmar och fantasier som uppstår av att hänge sig åt att lyssna på Standardlåtar. Och glappet mellan de drömmarna och verkligheten kan bli problematisk”.

Konstnärlig ledning
Regi – Peter Bark
Koreograf – Maria Huhtinen
Scenografi – Cecilia Jonsson

Manus – Peter Bark
Produktionsledare – Thomas Creutz
Producent – West End Stockholm

Roller
Frank – Nils Axelsson
Sten – Lars Qvarnström
Mia – Linnéa Lissenko
Åsa – Petra Ahlroth Sjögren
Rita – Ida Tobiasson
Linda – Elin Boström
Ava – Maria Huhtinen
X – Fredrik Herre

Musik
Piano – Maria Olofson

Ensemble / produktionsteam
Ljus – Istvan Kirslund & Simon Creutz
Ljud – Mikael Hansson & Bengt Kämpe
Ljusteknik – Emanuel Bagge
Scenografi – Cecilia Jonsson
Grafisk design & program – Bengt Kämpe
Foajé – Katarina Hansson, Celinn Creutz, Andreas Hansson, AnnaMaria Ericson, Filippa Hansson & Cecilia Jonsson

Tack till – Hässelby Gårds skolan, Tomas Blomén, Bright & Patrik Olsson

Ladda ner programmet som PDF

Peter Barks ord om musikalen
”Frank Sinatra har knappast någon överman som uttolkare av så kallade Standards (möjligen har han en överkvinna i Ella Fitzgerald). För mig ligger hans storhet framför allt i hans sätt att berätta historierna som finns i de fantastiska texterna i The american songbook. Även om Frankie själv var larger than life så satte han alltid sången, berättelsen, i centrum. Inte så konstigt att han även var en bra skådespelare.
Jag ville göra en musikal som dels hyllar världens bästa populärmusiksångare, men framför allt hyllar de som skrev ”hans” bästa låtar. Gershwin, Porter, Rodgers, Berlin och Kern känner de flesta musikälskare väl till. Men hur många har koll på James Van Heusen – för att bara ta ett exempel på en fantastisk, men lite mer anonym låtskrivare som förtjänar att lyftas fram.
De sånger Frank Sinatra spelade in (framför allt under 50-talet) är för mig tidlöst klassisk musik och klassisk litteratur. De är oöverträffade i att i ett kort format skildra kärlekens alla aspekter och beröra, trösta och glädja. Sådana låtar skrivs inte ofta nuförtiden. Det var tacksamt att välja ut mina favoriter och skriva en pjäs runt dem, knyta ihop dem till den sammanhängande historia som blev FRANKIE – en romantisk musikal-komedi.
Historien i FRANKIE kretsar kring en person som är nybliven singel, som försöker bearbeta den gamla kärleksrelationen och försöker hitta kärleken på nytt. Har man Frank Sinatra som idol blir både minnen och önskningar lätt påverkade av de drömmar och fantasier som uppstår av att hänge sig åt att lyssna på Standardlåtar. Och glappet mellan de drömmarna och verkligheten kan bli problematisk”

Reklamfilm för musikalen

 

Några bilder från föreställningen